Trainee-opplegget gir en unik introduksjon til området og faget

En fredag tilbake i april, mens det ennå var lenge til sommer, rigges det til fest i Sangerhuset i Røros sentrum. – Vi blir en stor gjeng med unge folk mellom 20 og 40 år, inkludert nåværende og tidligere fjelltraineer.

Julebord har vært tradisjon, og selv om vinterens utgave ble utsatt, er vi veldig glade for å endelig kunne samles til en ordentlig fest, sier Olin Steinsvik (33). 

Olin jobber til daglig med kommunikasjon og prosjektledelse i Rørosregionen Næringshage, med hovedfokus på fjelltraineeordningen. Hun er født og oppvokst i Jølster i Vestland, og kom selv til Røros gjennom ordningen for seks år siden. 

Etter noen år i København, fristet det å flytte tilbake over dammen. Med i kofferten hadde hun en bachelorgrad i kulturledelse, og master i serviceledelse. 

– Jeg søkte på ulike jobber hjemme i Norge, og googlet hva det innebar å være trainee. 

Fjelltrainee-ordningen har eksistert siden 2009, og siden da bidratt til at ung, kompetent arbeidskraft har blitt tilført regionens arbeidsmarked. 41 fjelltraineer har så langt fått nyttig og relevant praksis, og mange av dem har blitt tilbudt faste jobber under eller etter endt trainee-periode.

Foto: Julia Jonette Fjellheim/Trainee Trøndelag

OM FJELLTRAINEE

Fjelltrainee gir deg som nyutdannet en unik mulighet til en variert og solid start på yrkeskarrieren. Et ordinært Fjelltraineeprogram varer normalt 1-2 år. I samarbeid med søkere og arbeidsgivere vil vi sette sammen et best mulig praksisløp, enten gjennom rullering på flere avdelinger i en bedrift, eller i samarbeid mellom flere bedrifter.

Fjelltrainee er en regional traineeordning for Rørosregionen og Nord-Østerdalen. Ordningen drives av Rørosregionen Næringshage.

Klassisk familieferie 

Olin bet seg merke i at det var et fjelltrainee-opplegg i rørosregionen, og ble nysgjerrig. Med arbeidserfaring som kokk, og innen reiseliv, hadde hun et bilde av Røros som en sterk merkevare innen begge disse områdene. 

– Jobben i Røros hadde en veldig generell utlysning. Lokalmat og reiseliv var arbeidsoppgavene, rett og slett, sier hun med et smil. 

– Så jeg søkte på stillingen med et åpent sinn. 

Den eneste fysiske kontakten Olin til da hadde hatt med Røros, var på klassisk familieferie. Bilturen gikk opp gjennom Gudbrandsdalen, til Trondheim for å se på Nidarosdomen. Som mange andre kjørte de hjem via Røros, og besøkte Kvitsanda, gruvene, samt An-Magritt statuen som da stod i sentrum.  

– Jeg ble innkalt til et videointervju med Guri i næringshagen, som nå er min kollega, og Jorid på Vauldalen Fjellhotell. 

– Jorid ble min første arbeidsgiver, og en bedre introduksjon til både området og faget går det ikke an å finne. Hun er jo også kjent her som en spesielt trivelig og dyktig vertinne, og ga meg en varm velkomst jeg alltid kommer til å huske. 

Foto: Julia Jonette Fjellheim/Trainee Trøndelag


TIPS TIL FREMTIDIG TRAINEE OG ARBEIDSSØKER

Tenk utafor boksen du også!
Å søke på traineestilling kan ta deg til nye steder og arbeidsoppgaver som nødvendigvis ikke var påtenkt da du starta på utdanninga di.

Du lurer på når du er aktuell for traineestilling?
Traineestillinger er forbeholdt nyutdanna med nylig gjennomført bachelor- eller mastergrad – så ja, du er aktuell.

Vis interesse!
Ta kontakt med Rørosregionen Næringshage direkte. Vi har en karriereportal sammen med vår samarbeidspartner Trainee Trøndelag hvor du kan holde deg oppdatert på stillinger og registrere CV.

Ingen spesielle forventninger

Gjennom dagens ordning er det mest vanlig med en og samme arbeidsgiver i ett eller to år. Olins toårige traineeløp ble tredelt.

Etter praksis i Vauldalen jobbet hun ved Røros Hotell.

– Å flytte hit uten å kjenne noen har gått fint. Jeg var åpen for hva som ville møte meg, og hadde ingen spesielle forventninger. Huset jeg skulle bo i møtte jeg også usett.

Tre fjelltraineer tok henne med på en fest, og plutselig hadde hun 15 venner til. For Olin var det å komme inn i Røros Crew som å få en helt ny vennegjeng.

Dermed var veien kort til å engasjere seg i gruppen selv. I følge seg selv er hun mer sosial enn hun tror. Å møtes jevnlig til middager og andre uformelle tilstelninger betyr mye.

– Noen er kanskje yngst på arbeidsplassen, og kanskje ikke lett å finne inngangen til sin aldersgruppe. Da er det supert å ha et tilbud som Røros Crew, med lav terskel for at en kan være med på sosiale ting.

– Vi har alltid prøvd å hekte på de nye kullene traineer, som vanligvis består av fire til seks personer. Jeg er mer assistent, det er Rikke som er primus motor for crewet, påstår hun.

Løst og uformelt 

Rikke Lolk Norvik (28) er butikksjef og medeier i motebutikken Frost Herre, pluss leder for Røros Handelsstand. Hun flyttet til Røros for åtte år siden, og var med på å starte Røros Crew. 

Hun beskriver seg selv som over gjennomsnittet sosial: 

– Jeg vet av egen erfaring at det kan ta tid å finne nye venner, oppsummerer lederen for gruppa som har en løs og uformell struktur, avslutter hun. 

– Våre sosiale sammenkomster var mest tilfeldige i starten. Etter en tid ble nyinnflyttede traineer automatisk med i crewet. Vi var en inkluderende gjeng som drev med idrett, turer, felles middager og fester, og vi ville gjerne ha med flere.

Vi vil ha deg som er nyutdanna!  

Olin hadde en bratt læringskurve på jobb i næringshagen. Nå har hun kommet mer ovenpå, og det er enklere å jobbe målrettet. Arbeidshverdagen består av varierte oppgaver, blant annet samarbeid med andre traineeprogram gjennom Trainee Trøndelag. 

– Mye tid brukes til ulike kommunikasjonsoppgaver både internt og eksternt, også mot bedriftene som er kundemassen vår. Vi forvalter traineeordningene, men er imidlertid ikke et rekrutteringsbyrå, påpeker hun. 

– Vi gir råd til bedrifter som vil hanke inn folk gjennom ordningen. Er du på utkikk etter kandidater, lønner det seg helt klart å formidle tydelig, vi vil ha akkurat deg!

Det kan være stor konkurranse mellom regionene, ifølge konsulenten. Da er det viktig at den nyutdannede føler seg sett, og satt pris på for å ha fersk kompetanse, i et arbeidsmarked der erfaring også kan veie tungt. 

– Alle typer jobber finnes i rørosregionen og Nord-Østerdalen. Det er behov for arbeidskraft innenfor alle fagfelt. 

De fleste steder har ifølge Olin de samme utfordringer når det gjelder tilflytting og arbeidskraft. Til og med i de store byene. I Trondheim snakker de om arbeidskraft de mister til Oslo. Og i Oslo, arbeidskraft som flytter ut i distriktet igjen eller ut av landet.

– I stedet for at vi konkurrerer med andre regioner om å være den mest attraktive, tror jeg det vil være mer nyttig å samarbeide om å løse den samme utfordringen. 

Til festrigging i skisko

Arbeidsgivere i regionen kan med fordel by mer på seg selv og sine nettverk.

Også vurdere initiativ til flere aktiviteter for unge folk:

– Unge tilbakeflyttere og tilflyttere er ikke alltid så synlige her. Røros har et vidt spenn, men mange aktiviteter er rettet mot godt voksne, og da blir tilbudet deretter.

– For min del går det bra, på grunn av mine interesser innenfor kultur kan jeg oppføre meg som om jeg er 60 år av og til, ler hun.

Olin liker kulturlivet her, og at Røros har urbane kvaliteter mye takket være reiselivet. Hverdagen hennes er variert. Hun stiller til intervju iført skisko, da hun kommer rett fra skiløypene. Men friluftslivet er langt fra hovedgrunnen til at valget falt på Røros.

Hun liker at det er en kultur for kultur, med teater, konserter og utstillinger. Pluss at rørosingene er patriotiske samtidig som nysgjerrige, og stolte.

– Da jeg flyttet hit forstod jeg ikke at jeg bodde i Trøndelag. Røros virket mer som et eget opphøyet platå, ler hun igjen.

Raskere hjernevindinger 

En av arbeidsplassene i Røros med fjelltrainee innenfor veggene i skrivende stund, er Røros Dører og Vinduer.  

Tor Lømo-Hansen (62) er administrerende daglig leder i den tradisjonsrike bedriften. 

– Når det skal ansettes noen, er det for meg like uaktuelt å diskriminere på alder som på utseende, kjønn, legning, religiøs tilhørighet, eller hva som helst annet. Det viktigste er at vedkommende har initiativ og god innstilling, fortsetter Tor, som anbefaler traineeordningen til andre bedrifter. 

Han trekker fram ferske, nye kunnskaper rett fra skolen samt raskere hjernevindinger, som fordeler. 

– Det er helt normalt å få skylapper når man har jobbet i en virksomhet en stund. En nyutdannet vil kunne komme og inn og stille de dumme spørsmålene som ikke er dumme; men akkurat det man trenger å ta tak i. 

Fremoverlent Jørgen

Tor og kollegene måtte finne en erstatter til den tidligere tekniske sjefen, som skulle gå av med pensjon. Spørsmålet ble da om de skulle finne en med tilsvarende lang erfaring, eller en kandidat rett fra skolebenken. 

Valget falt på det siste. Det er første gang bedriften henter inn en trainee. 

– Jeg kontaktet traineeordningen og spurte om å få ta en kikk på kandidatene. 

– Valget falt til slutt på Jørgen, og det er vi skikkelig glade for. Vi har fått en kar som virkelig tar ballen, og er veldig fremoverlent. Han er fenomenal. Nå skal det sies at vi sørget for grundig opplæring, sammen med den avgåtte tekniske sjefen. Det er viktig når man kommer rett fra skolen. 

– Så langt har alt gått på skinner, mer enn jeg våget å håpe på, oppsummerer han. 

– Bedre enn du fryktet, skyter Jørgen inn, med en smittsom latter. 

TIPS TIL BEDRIFTER

Sats på nyutdanna!
Bli med på å synligjøre jobbmuligheter utover de større byene og gjør regionen attraktiv for arbeidssøkende med høyere utdanning.

Tenk utafor boksen.
Ved å ansette en trainee, er det også god anledning til å bli bedre kjent med nye fagområder og utdanninger.

Tilfør noe nytt til bedriftskulturen ved å ansette trainee.
Å ansette nyutdanna kan være med på å friske opp bedriftskultur og ikke minst bidra med nye innfallsvinkler.

Skaper bedre arbeidsflyt 

Jørgen Berg (26) fra Trondheim flyttet til bergstaden i august i 2021, som nyutdannet maskiningeniør fra NTNU. Samtidig som han avsluttet studiet, fant han Fjelltrainee gjennom Trainee Trøndelag sin karriereportal. 

– De reklamerer med at man får en praktisk overgang fra skolebenken til arbeidslivet, så det fristet. Jeg søkte først og fremst i Trøndelag, så jeg enkelt har mulighet til å dra hjem familie og venner i byen. 

– Jeg liker å være ute, men det var først og fremst arbeidsplassen og oppgavene som gjorde at jeg valgte Røros. Dessuten lovte løypesjefen, som jobber på nabokontoret her, perfekte skiløyper, humrer han.

Jørgen skryter av den grundige opplæringen han fikk de første månedene i ny jobb. Med gjennomtenkte timeplaner og forutsigbare dager i starten, ble overgangen fra skolebenken myk.

Stillingen aspirerer mot teknisk sjef:

– Dagene så langt har vært varierte, med ulike oppgaver. Blant ulike prosjekter vi holder på med, er jeg med i et prosjekt hvor vi ser på mulige omrokkeringer i sluttmonteringen for å få en bedre arbeidsflyt.

– Her bruker jeg eksempelvis tid på å endre tegninger av fabrikken, for å visualisere mulige nye planløsninger, selvsagt basert på innspill fra operatørene og teknikerne, avslutter Jørgen.

Flere jobber